Rahmi Mert Özcan ‘Bir Dünya Müzik’ dergisindeki Ağustos ayı yazısında müzik dünyasına yönelik öne çıkan kitapları kaleme aldı!
KELİMELERİN ENSTRÜMAN OLARAK KULLANILDIĞI KİTAPLAR
Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim sürecini geçiren insanın en etkili ve en kolay öğrenme yoludur. Sahip oldukları bilgilerin yarısından fazlasını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın pek çok avantajını her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise ne yazık ki eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendileri için edinmeleri gereken mutlak bir alışkanlıktır. Hatta alışkanlıkların en güzelidir…
İnsanın hayatını değiştiren yazılar, bakış açısına farklılıklar katan yazarlar ve bu sonsuz yolculukta bitmek bilmeyen, tükenmeyen sahip olduğumuz veya edinilmeyi bekleyen pek çok kitap… Bir dünya müzik eserinin bulunduğu günümüzde ve ilk çağdan süre gelen bu müzik evrimini düşündüğümüzde pek çok tarzda, yoğun fikir ve hissiyat ile müzik üzerine sanatsal kitaplar raflardaki yerini aldı. Özellikle müziği hem icra edip yaşamak hem de ruhuyla kendi içinde ayıklamak karşınıza çıkacak pek çok yapıt içinde sizi heyecanlandıran bir unsur oluyor. Hayatınızda sadece ismini duyduğunuz bir müzisyeni ya da dinleyerek sizde anlam taşıyan bir besteciyi başkalarının gözlerinden de bakıp anlamak sizi de aslında o kişiye daha çok yakınlaştıracaktır. Tanımaktan veya farklı bakış açılarını anlamaya çalışmaktan ne çıkar? Hadi yeniliğe göz açalım ve müzik dünyasında benim de olmazsa olmazlarım arasına girmiş tavsiye niteliğindeki 6 kitaba bir el sallayalım.
- Chopin Üzerine Notlar
Yazar: Andre Gide / Çevirmen: Ömer Bozkurt
Farklı sanat dallarının büyük ustalarını; benzersiz zenginlikteki müziğiyle insan kalbinin gizemli derinliklerine dokunmayı başarmış ölümsüz besteci Chopin’le, Nobel ödüllü edebiyat ustası André Gide’i bir araya getiren kitap, müzik üzerine yazılmış en değerli kitaplardan biri olarak kabul edilir. Yapıt, duyarlı bir müzik amatörü olan Gide’in içten tepkileri, kişisel yorumu ve tercihlerinin coşkulu bir dışavurumu olma-sının yanı sıra, Frederic Chopin’in müzik tarihindeki yerine de ışık tutar.
- İmkansızın Şarkısı
Bir yolculuk sırasında Beatles’ın “Norwegian Wood” adlı parçasını duyan kahramanımız 37 yaşındadır ve bu parça onu Tokyo’da geçirdiği üniversite yıllarına götürecektir. En yakın arkadaşının intihar edişi, geçen zamanın ardından onun kız arkadaşıyla yakınlaşması, araya giren zorunlu ayrılık ve yeni bir kız arkadaş. “İmkânsızın Şarkısı” yalın, çarpıcı ve sıcak bir aşk hikâyesini anlatıyor. 1968-1970 yılları arasında geçen olaylar, o günün toplumsal gerçeklerini de satırlara taşıyor. Ama romanın odağında bu toplumsal olaylar değil üçlü bir aşk var. Gençliğin rüzgârıyla hareketlenen “İmkânsızın Şarkısı”nı ölümle erken karşılaşan gençlerin hayatı yönlendiriyor. Hiçbir şeyin önem taşımadığı, amaçsızlığın ağır bastığı bir öğrenci hayatı… Ama diğer yanda da yoğun duygular var.
- Noktürnler:
Yazar: Kazuo Ishiguro / Çevirmen: Zeynep Erkut
Noktürnler’de bir araya gelen beş öykünün hepsi müzisyenleri ya da müziği yaşamının merkezine koymuş kişileri konu alıyor. Akşam saatlerinin alacalı ışığında kaygılar ile umutlar, düş kırıklıkları ile baştan başlama dürtüsü, pişmanlık ile inanç arasında döne döne ilerliyoruz. Sona ermiş bir ilişkinin ilham veren finalini, unutulmuş bir yakınlığı dirilten geçmişten bir ezgiyi, kendi sesini bulmak için insanlardan kaçan genç bestecinin belki de gelecekteki haliyle yüzleşmesini, müziğini kitlelere ulaştırmak için akla gelmedik sıkıntıları göze alan saksafoncuyu ve ömrü boyunca müziğini içinde saklı tuttuğuna inanan gizemli kadını anlatan öyküler, Ishiguro’nun imzasını taşıyan bütün eserler gibi insanı sonsuz karmaşası içinde resmediyor. Çağımızın en önemli romancılarından Kazuo Ishiguro’nun ilk öykü derlemesi olan Noktürnler, müziğe, müzisyenlere ve günbatımına dair incelikli bir beste.
- Muhteşem Gatsby
Yazar: F. Scott Fitzgerald / Çevirmen: Füsun Elioğlu
Muhteşem Gatsby yalnızca Fitzgerald’ın en parlak yapıtı değil, aynı zamanda 20. Yüzyıl Amerikan edebiyatının en iyi romanlarından biridir. Kahramanı Jay Gatsby’nin Long Island’da bir malikânede sürdürdüğü debdebeli yaşam tarzı, “Caz Çağı” olarak bilinen 1920’li yılları bütün coşkusu, aşırılıkları, şiddeti ve çöküşüyle yansıtır. Eğitimsiz bir aileden gelen yoksul Gatsby, kendini baştan yaratır. Servet ve güç kazanarak yeni umutlar ve başlangıçlar vaat eden bir hayatın eşiğine gelen bu gizemli milyonerin tek dürtüsü saplantı haline getirdiği ilk aşkı Daisy’e kavuşmaktır. Ama geçmiş geçmiştir ve tekrar edilmesi mümkün değildir. Gatsby’nin uğradığı yıkım, Amerikan Rüyası’nın da çöküşüdür.
- İçimdeki Müzik
İngiltere’nin saygın edebiyat ödüllerinden Coratta Scott King ödüllü yazar Sharon M. Draper’dan hüzün ve umut dolu soluksuz okunacak bir roman. Gerçek bir yaşam öyküsünden ilham alınarak kaleme alınmış. 11 yaşındaki Melody’nin hastalığının adı Spastik ikili kuadripleji yani beyin felci. Yürüyemiyor, konuşamıyor, tekerlekli sandalyeye mahkum. Hiçbir uzvuna komut veremeyen bu küçük kızın beyni ise mükemmel işliyor. Hikâye Melody’nin öğretmenlerine, arkadaşlarına, komşularına kısaca dış dünyaya kendini kanıtlama çabasını anlatıyor. İncelikli, naif, akıcı, komik ve ilham verici bir eser. Sesini asla unutamayacağınız bu cesur kızla tanışmaya hazır mısınız?
- Beethoven
Yazar: Romain Rolland / Çevirmen: Alper Turan
Çağının boğucu atmosferinden kaçarak avuntuyu geçmişin kahramanlarının hayat hikâyelerinde bulan Nobel Ödüllü yazar Romain Rolland, Beethoven’da ünlü bestecinin hayat hikâyesini kuru bir biyografi şeklinde değil, duyguların ön plana çıktığı, şiirsel bir üslupla anlatır. Ludwig Van Beethoven’ın zorluklarla geçmiş hayatının önemli anlarını o kendine has anlatımıyla sözcüklere döker. Rolland’ın Beethoven’ı kusursuz bir kahraman değildir, her şeyden önce güçlü ve zayıf yanları olan, sevinen ve kederlenen bir ‘insan’dır. Beethoven’ı okurken, Rolland’ın cümleleri aracılığıyla büyük Maestro’nun muhteşem senfonileri kulaklarınızda bir kez daha yankılanacak.
İşte! Müzik dünyasından, okur okumaz farklı bir mutluluk ve düşünce duygusu yaşayacağınız, özellikle de müziğe gönül verenlerdensiniz asla atlamamanız gereken altı adet kitap. Hepsi birbirinden değerli ve farklı bakış açıları ile yazılmış muhteşem kitaplar. Pek çok cümlesinin altını çizerek okuyacağınız bu kitaplarla bir dünya duygulara…
Rahmi Mert Özcan – Bir Dünya Müzik 2019 Ağustos Sayısı Yazısı