Rahmi Mert Özcan ‘Bir Dünya Müzik’ dergisindeki Nisan ayı yazısında Hotel California’yı anlattı. Sevilen grup İngiliz müziğine yeni bir ruh ve yeni bir bakış açısı kazandırarak, Rock, Blues, Country hatta Reggae gibi tarzların köprülerinden bir Rock & Roll yaratmayı başardı!
HOTEL CALIFORNIA
“Karanlık bir çöl otoyolunda,serin rüzgar saçlarımda
İleride parlak bir ışık…
Ağırlaştı başım, bulanıklaştı görüşüm.
Gece için durmalıydım.’’
1970’lerin ABD’li efsane Rock grubu Eagles’ın tüyleri diken diken eden, ingilizce bilmeyeni dahi sadece müziği ile etkileyebilen ve tüm dünyada klasikleşmiş muhteşem parçası Hotel California. Yaklaşık iki ay önce kaybettiğimiz grubun gitaristi Gleen Frey ile vokali Don Hanley’nin 1976 yılında bestelediği, tüm dünyada yaklaşık 15 milyon satış rakamına ulaşmış Altın Plak ve Grammy gibi dev ödülleri kazanmış bu ölümsüz yapıt sadece ezgisi ile değil hikayesi ile de farklı duygulara, bambaşka hissiyatlara götürüyor bizleri. Şarkı bu kadar özel ve unutulmaz olunca hakkında da çok fazla senaryo çıkmış tabi. Bu şarkı neyi anlatıyor, kimi anlatıyor, yaşanılanlardan bir kesit mi yoksa hayal ürünü mü? Bir şizofreni hikayesi mi yoksa bir umut yolculuğu mu veya söylenenlerin ve konuşulanların aksine hiç birini ifade etmiyor mu? Bana kalırsa işin özeti şu; 5 yıldızlı sır gibi bir otel, farklı senaryolar ama hep aynı his. Eşittir Hotel California.
“Koridor boyunca sesler vardı
Sanırım şöyle dediklerini duydum.
California Otel’ine hoşgeldiniz.
Ne kadar hoş bir yer,ne kadar hoş bir çehre.“
60 ve 70’li dönemlerin müzikteki en vurucu niteliği kesinlikle hissiyat. Bu da tamamen anlatım ve doğallıktan geçiyor. Günümüzde parçaların hem teknik alt yapı hem de söz bütünlüğüne baktığımızda fazlasıyla dolaylandırıldığını ve karmakarışık bir hal aldığını görünce 60 ve 70’lerin lezzetini keşfetmek çok da zor olmuyor. Şarkı sözlerinde anlatılmak isteneni direkt olarak veren, bizimle konuşur gibi içini döken ve iç sesini ezgileriyle bütünleyen gerçek bir şarkı ve hissiyat formu olduğunu söylemek bence en yerinde söz olur. Hotel California parçasının hissiyatı da işte bu yukarıdaki cümlelerin her birinden ayrı ayrı geçiyor. Grup alıyor bizi karşısına ve bir hikaye anlatıyor. Öyle bir ruh veriyor ki, hepimizin içinden geçen, hepimizin bir çok noktasına değen… Sanki duygu eksikliklerimizi yakalayıp bizi tamamlamaya, bizi anlamaya, daha da önemlisi kendimize bizi anlatmaya çalışan bir hikaye gibi görünüyor.
“ Ne kadar güzel bir sürpriz,
Getirir bahanelerinizi.
Aynalar tavanda , buzlu bir içecek…
Hepimiz burada kendi tutkularımızın, dürtülerimizin eseriyiz.“
Tema olarak bir dönemin California kültürüne ve hızlı yaşam tarzına değinen, müzik otoritelerinin ve hayranlarının, hatta sıradan dinleyicilerin bile kendilerine göre pek çok anlam çıkardığı bu ölümsüz eser için yapılmış en güzel yorumlardan birisi de mutlu olmak için sürekli olarak bedensel haz peşinde koşmanın felsefesi olan Hedonizm’in (hazcılık) bir yansıması şeklinde yorumlanmasıdır. Eagles grubu da verdikleri pek çok röportajda o sanat-ticaret dengesini belki de bozmamak adına şarkının hikayesine çok fazla girmemiş ama alt metninde şöhretler dünyasının acımasız gerçekleri üzerine gittiklerini pek çok kez vurgulamışlardır. Özellikle 60’ların ortalarından itibaren grupların popülarite sevdasıyla kurmuş oldukları pek çok hayal, kırıklıklar ile sona ermiştir. Herkesin ürettiği ama yetersizliği ve başarısızlığı kabul etmediği o dönemlerde pek çok grup kaybolup gitti Amerikan rüyası içerisinde. Şu an efsane dediklerimizin dahi hangi şartlarda bugünlere geldiğini araştırıp muhakkak anlamak gerek.
“Bazı danslar hatırlanmak içindir,
Unutmak için bazısı…
Ve o izler çok uzaklardan çağırıyor hala,
Uyandırır seni gecenin ortasında.
Sonrasında da yaşarlar şaşaa içinde Hotel California’da. “
Hotel California için çok fazla senaryo olduğundan bahsetmiştim. Gerçekten de çok çok fazla. Hepsini anlatmaya kalksam bir dünya öykü çıkar burada ama yinede en akılda kalıcı ve en çok inanılmış bir kaç hikayeyi de anlatmadan geçemeyeceğim. Mesela Hotel California’nın bir otel olmadığını simgesel olarak onu kullanıp asıl altında yatanın eski bir kilise olduğunu vurgulayan pek çok kişi olmuştur. Diğer taraftansa bunu eleştirenler Hotel California için akıl hastanesi vurgusu yapıldığını dile getirmişlerdir. Çoğunluk ise sadece aşk sözcüğüne yönelmiş ve bu duyguyla yazıldığından bahsetmiştir. Tabi söz konusu aşk olunca aşk içinde de farklı farklı senaryolar çıkmışta çıkmıştır. Bunların arasında en dikkat çekenleri çok sevdiği kadını bırakıp Vietnam’da savaşmaya giden bir adamın hikayesi, zengin kız-fakir oğlan ilişkisi ve en çok kabul görmüş olan yanan otelde sevdiğini kaybeden çocuğun hikayesidir. Gördüğünüz gibi şarkı sözlerinin soyut yapısı sebebiyle şarkı için türlü hikayeler geliştirilmiş ve bu sayede de şehir efsanesi olmayı da başarmıştır. Hatta bu konu ile ilgili Türk bir oyuncu TV’de verdiği bir demeçte otelini yapsalar bu kadar para kazanamazlardı demişti. Gerçekten de öyle değil mi? Magazine bu kadar bulaşmış bir parça Hotel California ve her çaldığında hala duygu hissiyatını size fazlasıyla verebiliyor. Magazine bu sebeple bulaşmak yozlaşmış magazin kültürünü de ayıklamak adına bence oldukça sevindirici. Radyoda Müzik Kutusu programımda bir dinleyicim “Geçmişin rüzgarıyla sarıp sarmalayan bir şarkı” demişti, bir diğer dinleyicim de “Çok sıkıcı bulduğum bir ortamda 6.30 dakikamı huzurla geçirmemi sağladınız” deyip teşekkür etmişti. Tüm teşekkürler bizden Eagles’a gelsin. Yıllar sonra dahi herkeste farklı hisler, duygular yaratmayı başarmış bu efsanevi parçayı bizlere sundukları için.
“ Rahatla dedi adam.
Varmak için programlandık
İstediğin zaman kontrol edebilirsin
Ama ayrılamazsın asla. “
Hotel California’nın büyüsü ve sırrı yazmakla bitmez. 6.30 dakikalık rahatlama ve kendinizi dinleme terapisi olarak düşünebilirsiniz. Bence en kısa sürede, hatta hemen kendinizi bu efsanevi parçayı dinlemek için programlayınız. Kontrol sizde. O sizi bırakabilir ama siz ondan asla ayrılamazsınız. California Otel’ine hoş geldiniz. Ne kadar hoş bir yer ve ne kadar hoş bir çehre…
Rahmi Mert Özcan – Bir Dünya Müzik 2016 Nisan Sayısı Yazısı