Rahmi Mert Özcan ‘Bir Dünya Müzik’ dergisindeki Kasım ayı yazısında bir dönemin sevilen filmlerine dair ipuçları vererek ‘bu filmin adı nedir?’ konseptini oluşturdu!
SESLİ SİNEMA!
Olmazsa olmaz şarkılar var diye söylerim hep. Hatta sadece ben değil siz de söylüyorsunuz. Evet! Herkesin hayatını içine koyduğu şarkıları var besleyip büyüttüğü, onu dinleyebilmek için eve gidiş yolunu uzak yoldan böldüğü, aracıyla hızını yavaşlatıp şarkının sonunu düşündüğü, uyumadan önce hayallere dalmak için tüm gün dinlemeyip gece kendine büründürdüğü şarkıları var hepimizin. İyi ki de varlar! Ya olmasalar. İşin özü hepimiz kendimizi karıştırıyoruz şarkılarla, içine girip kendimizi yerine koyuyoruz… Sanki bir filmin içinde başrol oluyoruz ve söyleyemediklerimizi veya unuttuklarımızı haykırıveriyoruz. Evet! Yaşlar da akıtıyoruz… Bazen sevinçten çoğunlukla hüzünden… Kendimizi adayıveriyoruz adeta şarkılara, en içimizden hissediyoruz hepsini. Bir bakıyoruz şarkılar da karşılık veriyor bize ve daha da içine çekiyor. Biz şarkılara şarkılar bize bir ruh oluyoruz. Yazdığımız ve yazılmış en iyi senaryo ile iki taraf daha da adıyor kendini bu işe ve işte bir anda o unutulmazlık büyüsü ortaya çıkıveriyor. Unutulmaz oluyor hem film hem de şarkılar. Peki o filmler hangi filmler? Acaba kaç kelime? Yerli mi yoksa yabancı mı? Şimdi gelin ipuçlarını bir bir keşfederken hem cevabın hem de yazının tadını çıkaralım…
* Cevaplar için yazı sonundaki listeye bakmayı unutmayınız…
FİLM 1: BİR KELİME / YABANCI
Konservatuar yıllarımda belki de oynamaktan en çok keyif aldığım müzikallerin başında bu müzikal geliyor. O dönemin yapıldığı Türk filmlerinden de duymaya aşina olduğumuz “Kes Oradan Bir Travolta Saçı” repliği işte tam da bu filmden dolayı hafızalarımıza kazınmış. Müzikal ve romantik komedi tadındaki film, zamanın en çok sevilen filmlerinden biriydi. Aslında bir Broadway Müzikali olan ve çok beğenildiği için filmi de çekilen yapıt özellikle rengarenk, cıvıl cıvıl bir film olmasıyla size keyifli bir zaman geçirtebilir. Eğer bir Rock&Roll ve Oldies tutkunuysanız işte bu film tam size göre…
FİLM 2: İKİ KELİME / YERLİ
2004 yılı yapımı Türk filmi… Levent Kazak’ın yazdığı senaryo Ezel Akay tarafından yönetilmiştir. Özcan Deniz, Şebnem Dönmez, Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Cem Özer, Ata Demirer, gibi geniş bir kadroya sahip olan film, Türkiye’de yapılmış en nitelikli müzikal filmlerden biri olup, plak dünyasına hiciv dolu bir yaklaşımla Türk Toplumu’nun içinde bulunduğu çaresizliklere getirdiği gülünesi veya ağlanası çözümleri komik boyutta sinema perdesine aktarır. Filmde renkler ve müzik başarılı oyuncu seçimiyle sunularak kendi içinde bir dramı ve komediyi barındırır.
FİLM 3: TEK KELİME / YABANCI
James Cameron’ın yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği 1997 yılında piyasaya çıkan Amerikan yapımı, epik-romantik türü olarak nitelendirilen Meşhur film… 10 Nisan 1912’de meşhur gemi iki saat kırk dakika süren ve sulara gömülmesiyle son bulan, hazin olayların başlamasına neden olacak buz dağına çarpacaktır. Cameron’un, seyirciye bir zaman makinesiyle yolculuk ettiği hissini uyandırırcasına gerçeğe yakın bu filmi tam 14 dalda Oscar adayı olarak en İyi film dahil 11 ödülü kazanmıştı. Efsanevi film 15 yıl sonra 3D teknolojisi ile 2012 yılında yeniden sinemalara dönmüştü. Müzikleriyle de en İyi Soundtrack dalında Amerikan Müzik Ödülüne layık görülmüş olan filmde James Horner‘ın özellikle finale damga vuran şarkısı My Heart Will Go On ve Celline Dion yorumu ise hala kulaklarımızdadır…
FİLM 4: BİR KELİME / YERLİ
Baş rollerini Şener Şen ve Uğur Yücel’in paylaştığı 1996 yapımı sinema filmidir. Yavuz Turgul’un yönettiği ve senaryosunu yazdığı film, 1996-1997 sezonunda yaklaşık 2,5 milyon kişi tarafından izlendi. Gişe istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1989’dan sonraki dönemde, Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi oldu. Türk sinemasının modern zamanlarındaki ilk büyük gişe patlamasını gerçekleştiren filmin bu başarısı, 1980’li yıllardan itibaren üretim ve seyirci sayısı bakımından büyük bir çöküş yaşayan Türk sinemasının kaderini değiştiren bir dönüm noktası sayılmaktadır.
“Bu filmde insanımızı, kendi öz kişiliğimizi beyaz perdeye aktarmaya çalıştık. Bizi anlatarak evrenselliğe ulaşım yolunu bulacağımızı sanıyoruz.” (ŞENER ŞEN)
FİLM 5: İKİ KELİME / YABANCI
Aykırı yönetmen Quentin Tarantino’nun Rezervuar Köpekleri ile başlayan başarılı kariyerinin en önemli yapıtlarından biri olan film, uzak doğu dövüş filmlerinden beslendiği estetik harikası bir yapım. Müzikleri bir filmi ancak bu kadar yükseltebilir ve bu kadar uyum sağlar dediğim filmlerin başında geliyor. Filmin can alıcı sahnesindeki ıslık ezgisi ve Nancy Sinatra’nın o eşsiz sesiyle Bang Bang’i kulağımıza fısıldaması kimsenin unutabileceği cinsten değil. İçinizden eminim söylemeye başladınız bile. Filmde görsellikler ve müzik uyumu tam anlamıyla muhteşem. Hatta öyle ki her şarkıyı ezgisi ile hatırlıyorsunuz. Bu yüzdendir ki çok çok başarılı olmuş bir filmdir bu film.
FİLM 6: ÜÇ KELİME / YERLİ
Yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak’ın yaptığı 2010 yılı Türk aşk filmi. Film döneme damgasını vuran bir aşk filmi olmuş ve perde de 2.5 milyon izleyiciye ulaşmıştır. Filmin başrollerini Belçim Bilgin Erdoğan ve Mehmet Günsur üstlenirken film müziklerini Ozan Çolakoğlu yapmıştır. Film müziklerini Ozan Çolakoğlu yapmış olmasına rağmen film için yeniden aranje edilmiş bir Bülent Ortaçgil şarkısı olan Eylül Akşamı o dönem ve günümüze geldiğimiz bu süreçte dahil hala en çok tercih edilen bir cover olarak karşımıza çıkmaktadır.
FİLM 7: BİR KELİME / YABANCI
Ünlü Fransız yönetmen Jean-Pierre Jeunet’nin beş dalda Oscar’a aday gösterilen filmi son on yirmi yılın en ses getiren yapımları arasında. Bu Fransız komedisi bizi genç ve özel bir kadınla tanışmaya davet ediyor. Her daim hayat dolu, yaşama sevgi dolu gözlerle tanıklık eden ve sahip olduğu özel ışıltıyı her anında yanında taşıyan birinin hikayesine… Anne ve babasını kaybetmiş olan kişi, kendini başkalarının hayatlarını tamir etmeye, onları mutlu kılmaya adamıştır. Bu adanmışlığı fark ettirmeden, bu durumdan bihaber olan insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik yapmaktadır. Peki başkalarının mutluluğu için çabalarken, yalnızlığının farkına vardığı an kendi mutluluğu için de çabalamaya başlayacak mıdır?
Ya parçalar! Tamamı Yann Tiersen imzalı. İlk saniyesinden itibaren muazzam bir duygu ortamı yaratıp sizi bulunduğunuz yerden alıyor ve bir masalın içine ya da bir film karesine koyuveriyor. Sonrasında o muhteşem piyano ve akordeon uyumu… Ardından mızıkalar eşlik ediyor. Huzur doluyor her bir hücremiz ve alıp götürüveriyor tüm şarkılar…
FİLM 8: İKİ KELİME / YERLİ
Yılmaz Erdoğan’ın 2005 yılında hem yönetip hem de başrolünü oynadığı İstanbul’da çekilen dolandırıcılık hikâyesinin anlatıldığı aksiyon, komedi filmi. Filmin müziklerini Ozan Çolakoğlu yapmıştır.
DETAY: Film için ortalama olarak 150 kişi çalışmıştır. Çekimler 7,5 hafta sürmüş ve 26 farklı mekanda çekilmiştir. Asım Noyan karakteri için oluşturulan ev 1500m² büyüklüğünde bir otopark iken Yaşar Kartoğlu önderliğindeki ekip tarafından 250m²’lik bir eve dönüştürülmüştür. Bu işlem için 18 ton çelik kullanılmış ve filmden sonra sökülerek eski haline getirilmiştir. Müslüm Duralmaz (Cem Yılmaz) karakterine ait mekanlar, Saklı Köy’de bir kulüpte çekilmiştir. Tabut sahnesi için ise İzmir Ege Mahallesi kullanılmıştır. Aynı zamanda İlk kez bir filmde gece uçuşu denenmiş ve başarılı olunmuştur. 1:2,35 sinemaskop gösterim formatı uygulanan filmde yaklaşık olarak 170 kişi rol almıştır. Bu kişilerin 70 kadarı ise profesyoneldir.
FİLM 9: ÜÇ KELİME / YABANCI
Tony’nin hayatındaki en büyük zevki dans etmektir. Hatta bundan başka bir şeyi düşünmez bile. Her cumartesi gecesi gittikleri diskoda dans eden Tony, bu hobisinin üzerine gider ve dans pistlerinin kralı olma hayalini gerçekleştirmek ister. Gittiği diskoda Stephanie adlı kızla tanıştıktan sonra ise hayatı değişmeye başlar. Kendisi gibi dansı bir tutku haline getirmiş olan Stephanie ile dans partneri olan Tony, şehirde düzenlenen büyük bir dans yarışmasına katılırlar ve hayalleri gerçek olmak üzeredir.
Dans sahneleri, The Bee Gees ağırlıklı soundtrackleri ve unutulmaz müzikleriyle klasik olan film birden çok kez izlenmeyi hak ediyor.
FİLM 10: İKİ KELİME / YERLİ
33 yıl sonra yine ve yeniden yüreklere kazınmış bir Ayla Dikmen şarkısı ve yönetmenliğini Çağan Irmak’ın yaptığı 2008 yapımı Türk melodram sinema filmi. Başrollerini Melis Birkan ve Cemal Hünal’ın paylaştığı filmin Çekimleri beş hafta sürmüş ve Türk izleyicisinden büyük ilgi görerek 3 milyona yakın seyirciye ulaşmıştır. Aynı zamanda Türkiye’de gişe başarısı göstermiş bu film, 2009 Rhode Island Film Festivali’nde (ABD) de “En İyi Film Ödülü” kazanmayı başarmıştır.
CEVAPLAR
1 – GREASE / 2 – NEREDESİN FİRUZE / 3 – TITANIC / 4 – EŞKIYA / 5 – KILL BILL
6 – AŞK TESADÜFLERİ SEVER / 7 – AMELIE / 8 – ORGANİZE İŞLER / 9 – SATURDAY NIGHT FEVER / 10 – ISSIZ ADAM
Rahmi Mert Özcan – Bir Dünya Müzik 2018 Kasım Sayısı Yazısı